Fish Pie neboli zapečená krémová ryba s kaší

Zdroj BBC
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, které jsem objevila během svých tří let v Británii je Fish Pie - zapečené kousky ryby v šťavnaté krémové omáčce společně s kaší mohou být tak delikátní, že je člověk schopen spořádat i dva plné talíře. A věřte, že mi to teď při druhém těhotenství nedělá žádné problémy.

Fish Pie je  tradiční anglický pokrm, který sahá už do doby Jindřicha I. Najdete ho většinou v menu v hospůdkách na pobřeží anebo Vám jej neservírují na návštěvě.  Pro mě jako pro Čecha bylo zpočátku trošku nepochopitelné, proč by někdo lahodnou rybu, kterou si předem připraví na pánvi, zaplácnul kaší společně v zapékací misce, když se přece tyto dva pokrmy dají jíst mnohem kultivovaněji odděleně na talíři. Jakmile jsem ale poprvé ochutnala, bylo mi to jasné. Ta šťavnatost a směsice chutí. Mňam!

Tento recept se dá i tak trochu nazvat "co dům dal". Do Fish Pie totiž můžete přidat jakékoliv ingredience, které zrovna najdete doma anebo takové, které seženete v místním obchodě. Hlavní ingredience jsou kaše, bešamel a ryba (většinou se používá treska, losos, platýs a může být i kombinace těchto ryb s uzenými verzemi nebo mořskými plody) Pak už je na Vás, co byste si do takové směsice chtěli ještě přidat. Může to být jakákoliv zelenina (pórek, hrášek, mrkev, ...), vařená vejce,  krevety, slanina. Fantazii se meze nekladou. Ale samozřejmě to nepřežeňte. Příliš mnoho škodí. A nyní samotný recept. Anglickou originální verzi najdete na BBC. Já jsem si ji však trošku přizpůsobila své chuti.

Zdroj Donald Russell


Ingredience:

(pro 4 osoby)

Kaše:

1 kg brambor
50 g másla
100 g smetany
3 lžíce teplého mléka
sůl
pepř

Ryba:


500 ml mléka
400 g-500 g tresky nebo jakékoliv pevné bělomasé ryby
1 cibule
1 bobkový list
3 hřebíčky (není nutností)
2 nakrájené pórky  (nechutná vám pórek? přidejte jinou zeleninu)
50 g másla + 25 g  navrch kaše
1 lžičku olivového oleje
3 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
100 g krevet (není nutností)
50 g mraženého hrášku
1 lžíci nasekané petrželky
1 citrónovou kůru


Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190°C.
  2. Připravte si kaši z uvařených brambor, které smícháte se smetanou, mlékem a máslem. Osolte a opepřete.
  3. Nalijte mléko do pánve a zahřejte ho. Poté přidejte tresku, bobkový list, hřebíček a půlku cibule. Přiveďte k varu a vařte 6-7minut.
  4. Zatímco se ryba vaří si nakrájejte pórek a zbývající půlku cibule na malé kousky. V pánvičce rozehřejte máslo s olivovým olejem a pomalu osmahněte cibuli s pórkem cca 4-5 minut. Cibulka i pórek by měly být měkké, ne zlaté.
  5. Vyndejte rybu z pánve a nechte ji trošku vychladnout. Mléko ponechte v pánvi (cibuli, bobkový list a hřebíček vyhoďte).
  6. Přidejte hladkou mouku k pórku s cibulí a dobře promíchejte. Poté chvilku smažte a následně po lžičkách začněte přidávat mléko, v kterém jste uvařili rybu. Pokaždé dobře promíchejte, dokud nevznikne pěkná bílá omáčka. Ochutnejte ji a podle potřeby přidejte sůl nebo pepř.
  7. Rozdělte rybu na kousky a vyndejte všechny zbývající kosti a kůži, poté vložte do omáčky.
  8. Přidejte krevety a hrášek a dobře promíchejte.
  9. Hotovou směs nalijte do zapékací misky a navrch nasypte petrželku a nastrouhejte citrónovou kůru.
  10. A na závěr přidejte kaši. Souměrně ji rozprostřete a vidličkou na povrchu můžete udělat vlnky nebo jakoukoliv texturu. Přidejte zbývající máslo.
  11. Pečte v troubě 25-30 minut dokud, kaše na povrchu nezezlátne a okraje nezačnou bublat.

Podávejte se zeleninou (brokolice, mrkev...) anebo jen tak. Dobrou chuť!

Zdroj Sweet Paul Magazine


Zdroj Delicious Magazine
Zdroj BBC Good Food

Zdroj Delicious Magazine
Zdroj Gourmet Traveller








1 komentář:

  1. Mňam, fish pie jsem si v Anglii taky zamilovala, doma jsem ho však ještě nezkusila, díky za připomenutí a recept, snad se na něj brzy vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat