Super rychlé křupavé čokoládové sušenky cookies

Liliana objevuje každý den nové věci a samozřejmě vaření patří mezi jednu z nich. A právě tento recept rozhodně patří mezi ty, které je snadné dělat s dětmi. Zvládne to i rok a půl staré dítě.

Základ tohoto receptu jsem objevila v anglickém obchodě Waitroise. Je to obchod pro "snoby", ceny jsou tu většinou vždycky vyšší, ale kvalita a servis se nedá srovnat s ostatními. A jedna z věcí, která mě tam opravu baví, je to, že každý týden mají sedm nových receptů vytištěných na A5 a vy si je můžete vzít před tím, než jdete nakupovat. Spoustu skvělých receptů najdete také online, takže koho zajímá, podívejte se sem.

Zpátky ale k sušenkám. Tento recept se dá snadno adaptovat na jakoukoliv příchuť - oříškovou, kokosovou, pistáciovou s rozinkami nebo kokosem. Fantazii se meze nekladou. Děti mohou asistovat během celého procesu. Nezapomeňte jim ale dát zástěru, protože po téhle akci budou špinavé až za ušima!

Ingredience

Základ:
100g másla
100g hladké mouky
60g cukr moučka
1/2 lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat nebo nahradit vanilkovým cukrem)
pro čokoládové sušenky přidejte 20g kakaa
na špičku nože kypřící prášek do pečiva

A co jako příchuť? Moje oblíbené jsou:

pro čokoládové:
piniové oříšky & kousky bílé nebo mléčné čokolády
lískový oříšek & marcipán
vlašský oříšek & kousky čokolády
mandle & kousky hořké čokolády
kokos

pro máslové:
kousky bílé nebo mléčné čokolády & sušené brusinky
lískový oříšek  & kousky mléčné čokolády
sušené borůvky & kousky mléčné čokolády
piniové oříšky & kousky hořké čokolády

Postup

1) Předehřejte troubu na 180°C. Smíchejte všechny ingredience do základu. Vznikne lepkavá hmota z které pak tvoříme kuličky o velikosti většího lískového oříšku (nebo větší podle libosti). Kuličky pak pokládáme na plech s pečícím papírem ve vzdálenosti cca 4-5cm. Vidličkou pak každou kuličku rozmáčkneme na placičku. Aby se vidlička nelepila na těsto, ponořte ji před každým použitím do studené vody. A na závěr sušenky posypte příchutí, jakou jste si předem vybrali (kokos raději přimíchejte už i do těsta)

2) Pečte 3-7min, záleží na velikosti sušenek. U čokoládových sušenek je těžké odhadnout, kdy už jsou upečené, protože těsto neztvrdne po upečení, ale až po vychladnutí sušenky. U máslových to poznáte snadno, zezlátnou okraje sušenky.

Přeji vám dobrou chuť!


3 komentáře:

  1. Anonymní3.12.13

    Skvělý recept. Moc díky. Leni

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní29.10.15

    Moc dobré a jednoduché. Jenom příště uberu másla a cukru

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní31.1.16

    Sušenky jsou moc dobré, ale musela jsem je péct 15 min...

    OdpovědětVymazat