Jak vyrobit Play-Doh

Pro ty, co nevědí, play dough je modelovací hmota, podobná modelíně. Rozdíl je v tom, že se s ní snáze pracuje, takže je vhodná i pro menší děti a nezanechává žádně barevné ani mastné stopy. Velká výhoda je ale v tom, že si ji můžete snadno vyrobit i doma s pomocí snadných přísad!

Na play dough existuje spousta receptů, a liší se v maličkostech, proto uvádím tři různé recepty a vy si můžete vybrat ten, na který máte doma zrovna vhodné ingredience.

1. recept bez vaření

Potřebujete:

3 hrnky hladké mouky
2 lžičky kukuřičné mouky
1 hrnek soli
1 hrnek studené vody
2 lžičky oleje
2 lžičky potravinářského barviva

Postup:
Smíchejte mouku, sůl, kukuřičnou mouku ve velké míse, poté přidejte potravinářské barvivo do vody a směs nalijte i s olejem do mísy. Pečlivě míchejte, dokud v těstě nebudou žádné hrudky. Vytvořte tolik barevných variací, kolik chcete.

Toto těsto by mělo být uchováváno v krabičce s víčkem nebo v mikrotenovém sáčku bez přístupu vzduchu a vydrží okolo 1-2 týdnů.

2. recept 

Potřebujete:
1/4 hrnku soli
1 hrnek hladké mouky
3 lžičky octa nebo citrónové šťávy
2 lžičky oleje
1/2 hrnku vody
potravinářské barvivo

Postup:
Smíchejte sůl a mouku v pánvičce, pomalu přimíchejte vodu a při nízké teplotě za stálého míchání přidejte olej. Míchejte do té doby, dokud nevznikne hladké těsto. Nechte ho vychlanout. A nakonec ho rozdělte do tolika dílků, kolik chcete mít barevných variant.

Toto těsto by mělo být uchováváno v krabičce s víčkem nebo v mikrotenovém sáčku bez přístupu vzduchu a vydrží okolo 2 a více týdnů.


3. recept 

Potřebujete:
2 hrnky soli
2 hrnky vody
2 lžičky oleje
potravinářské barvivo


Postup:
Smíchejte všechny ingredience v pánvi a při slabém ohni za stálého míchání vytvořte hladké těsto. Nechte vychladnout, rozdělte na čtyři díly a obarvěte podle potřeby.

Toto těsto by mělo být uchováváno v krabičce s víčkem nebo v mikrotenovém sáčku bez přístupu vzduchu a vydrží okolo 2 a více týdnů.

TIP

Pokud chcete play dough trošku zpestřit, zkuste do něj přidat barevné třpytky - pro světle modrou a růžovou se hodí stříbrné pro fialovou růžové, atd.

Ani jeden recept na play dough není určen k jídlu, i když  není těsto toxické, hlídejte Vaše děti, aby ho nejedly.

A pro ty, co jsou líní anebo nemají čas, doporučuji play dough koupit, bohužel tato varianta je o dost dražší a nenajdete tolik barevných odstínů.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.