Rozhovor s Dášou Mertovou, zakladatelkou Mama by Segra

Dáša Mertová, kabát Mama by segra

Stylová, inspirativní, drobná a nesmírně vtipná Dáša Mertová, spoluzakladatelka firmy Segrasegra a Mama by Segra je pro mne velkou inspirací. Obdivuji, jak během deseti let dokázala vybudovat společně se svou sestrou Eliškou dvě unikátní značky a při tom si uchovat svůj osobitý styl a elán. Ačkoliv jsme spolu studovaly Hollarku, naše cesty byly úplně jiné a já jsem moc vděčná, že si na mě udělala čas na tento rozhovor.

Mama by Segra vznikla po narození tvojí dcery Tonči. Jak vznikla myšlenka a jak dlouho trvalo vybudovat tuto v pořadí již druhou značku od první myšlenky až po realizaci?

Značka vznikla úplně náhodou pro narození mojí dcery Tonči. Kamarádka Šárka, která byla těhotná ve stejnou dobu jako já, už před porodem plánovala nosit dítě výhradně jenom v šátku a nepořizovala si ani kočárek. Já jsem taková ultra nosící máma nebyla, kočárek jsem měla, ale nakonec jsem Tonču skoro výhradně v šátku nosila taky. Tonča byla miminko divous, moc toho nenaspala jak v noci, tak přes den. Neusnula přes den v bytě, nespala v kočárku, pokud nejel. Po několika týdnech jsem zkusila šátek a ten krásně zafungoval. Díky němu jsem s Tončou cestovala po celé Praze. 

Konkurence byla poměrně malá a když byla, kabáty byly jen ze sportovních materiálů divokých barev a střihů. Naší filosofií bylo navíc to, že děti nosíš maximálně do dvou až 2,5 let, pak by ti měl v šatníku zbýt pěkný zimní kabát, který unosíš i bez dítěte. Já sama mám svůj první kabát stále a nosím ho už čtvrtou sezónu. Značka Mama by Segra roste podobně rychle jako moje dcera, které letos budou 4 roky.

Změnil se tvůj pohled na podnikání po příchodu Tonči? Jak jsi řešila čas?

Dítě změnilo všechno. Moc nechápu, proč se dělá tolik kurzů pro těhotné, největší mazec je, když se ti to dítě narodí. Změní se komplet všechno. Proto by bylo určitě přínosnější, kdyby byly např. semináře, jak zvládat dítě a trochu u toho pracovat, to by nám maminkám hodně pomohlo. Zkraje jsem dělala různé grafické práce z domova, po večerech, ale když Tonča začala lézt už to moc nešlo. Partner pracoval dlouho do večera, babičky hlídaly jen tu a tam. Já jsem si neuměla říct o pomoc, takže si pamatuju i plno pocitů marnosti a absolutního vyčerpání. 

Když se Tonča rozlezla a už jsem nestíhala brát žádnou práci zvenčí, začala jsem se zamýšlet nad naší druhou značkou Mama by Segra. V průběhu roku jsem udělala logo, webové stránky s e-shopem a začala se víc zajímat o sociální sítě. Postupem času se ukázalo, že jdeme správným směrem a dnes máme celkem rovnocenné značky Segrasegra pro městské cyklisty a Mama by Segra pro maminky, co nosí dětí v šátku nebo nosítku.



Myslíš si, že mateřská dovolená je dobrá pro začátek podnikání? Co bys poradila ostatním?

Pokud někdo ví, že chce nebo bude muset s dítětem částečně pracovat, určitě se pokuste udělat nějaký harmonogram nebo plán dopředu. Kdo vám pomůže s hlídáním, bude partner dělat o den míň? Bude babička hlídat půl den nebo ani to ne? Nebude potřeba chůva, paní na úklid? Těžko se to vymýšlí dopředu, ale ten náraz je pak o něco menší. Včas si také řekněte o pomoc a ne až v momentě, kdy jste fyzicky i psychicky na dně. Momentálně čekám druhé dítě a určitě si už teď snažím nějaký ten rozvrh připravit, protože vím, že stejně jako s Tončou by mě být jen doma nebavilo. Potřebuji aspoň trochu pracovat, protože mě to baví a vnímám to jako  součást svého života.

Původně jsi vystudovala grafiku, jak moc času ti na ni zbývá? Chybí ti? 

Grafiku jsem vystudovala a pak jsem několik let pracovala v různých reklamních agenturách. Do toho jsme měly se ségrou naši oděvní značku, které loni bylo už deset let. Z grafiky jsem ale před Tončou byla už celkem unavená, takže mateřská mi určitě dobře posloužila k tomu se zastavit, uvědomit si, co chci a nechci v budoucnu dělat a po několika letech dospět k názoru, že lze dělat oboje. Mít oděvní značku, komunikovat se zákazníky, starat se o webové stránky, spolu vymýšlet nové kolekce a do toho dělat externí práci grafika pro různé subjekty. 

Taky jsme loni s mými dvěmi kamarádkami, grafičkami rozjely projekt Můj kiosekTen by měl nabídnout různé papírenské produkty s naším designem. Nabízíme plakáty Můj první rok, který si můžete pověsit doma na lednici a v průběhu roku zaznamenávat pokroky v životě vašeho dítka nebo různé dárkové karty a samolepky na zeď. Pak jsou ale i týdny, kdy dcera lehne a já se musím přepnout jen  do role mámy, kuchařky a uklízečky, tudíž nevydělávám tolik, kolik bych si představovala, ale i tak to stojí za to. Mám také výhodu, že můj partner vydělává a naše rodina nestojí jen na mém příjmu. Bez něj by to takhle nešlo, to je potřeba si přiznat.


Mama by Segra, Můj kiosek | Můj první rok



Pokud se ohlédneš do minulosti, udělala bys něco jinak?

Asi ne, vůbec jsem netušila do čeho jdu, takže nebylo jak se připravit. Jediné, o co se pokusím, až bude Tonča čekat rodinu, předat jí svoje zkušenosti a zážitky, kterými jsem si prošla já. I když za cca 20-30 let budou už moje rady trochu mimo.

Jak probíhá vaše spolupráce s tvojí sestrou Eliškou?

Jako na kolotoči, ale pořád dobře. Není zas tolik sourozenců, kteří by k sobě měli takhle blízko jako my. Jsme obě hodně pracovité, tvrdohlavé a cholerické po našem otci, takže problémy a neshody řešíme hodně hlasitě. Ale řekla bych, že tím že emoce jdou ven, nezůstává taková ta ukřivděná pachuť, kdy jedna strana má pocit, že se musela podřídit té druhé. Umíme se pohádat, ale taky to uzavřít a jít dál, což může být někdy problém lidí, kteří spolu “jen” podnikají. Vyrostly jsme v jednom pokojíčku a dělily jsem se o hračky, takže jsme se učily spolu vyjednávat už od plenek.


Zbývá ti trochu času pro sebe?

Moc ne, ale hodlám to změnit, haha. Začala jsem běhat a mám velké předsevzetí tentokrát shodit ty poporodní kila dřív než s prvním dítětem, kdy jsem na sebe zkraje neměla čas vůbec a nevyspání a únavu jsem zajídala čokoládou.

Co nového připravujete? Můžeme se na něco těšit?

Rády bychom obě značky vykoply víc do světa, protože poptávka nám každým rokem roste, ale zároveň se nebráníme ani tuzemské spolupráci. Pro Mama by Segra chystáme na letošní podzim/zimu novou kolekci Mama kabátů 3v1! Právě finišujeme střihy a barvy. Na to se hodně těším, protože ho doufám ozkouším už s novým miminkem.



Obchod najdete na adrese:


Urxova 479/6 
Praha 8 – Karlín, 186 00


Segrasegra & Mama by Segra Obchod
Segrasegra křivák Ventile


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.