Nákupy pro děti v Londýně - díl I.

Čím dál tím víc se setkávám s otázkou od mým známých, kteří přijedou na návštěvu, kde v Londýně nakoupit pro děti oblečení a hračky. A proto jsem dala dohromady několik tipů, jak a kde nejlépe najít to, po čem rodiče touží. Od second handů až k luxusním butikům.

Začnu tedy tím nejlevnějším - second hand oblečení a hračky. Anglie a převážně Londýn má velkou výhodu (možná nevýhodu) v tom, že tu žije spousta lidí s enormními příjmy. A jak si jistě umíte představit, ti jsou schopni za své děti utratit neuvěřitelné sumy. K radosti těch chudších ale navíc pak prodají značkové kusy za směšné peníze a díky tomu se i ostatní mohou radovat z krásných věcí, které vypadají jako nové. A tady je pár tipů, kde tyto věci najít:


NCT Nearly new sales (National Childbirth Trusts)

NCT je britská nezisková organizace pro rodiče, která poskytuje spoustu kurzů jak předporodních, tak pro rodiče s dětmi. Dříve tyto kurzy byly zdarma pro každého, nyní už tak levné nejsou a většinou v nich najdete maminky ze středních a vyšších vrstev. Tato organizace ale navíc pořádá jednou za čas v každé čtvrti prodeje věcí právě od maminek, které se zapojily do kurzů nebo charity.

Co najdete na takové prodejní akci? Nikdy nevíte, na co narazíte, ale pokud čekáte miminko, pro základní výbavičku je to ideální místo. Ve většině případů tu totiž najdete nejvíce věcí pro děti od 0-1 roku, ale často se prodává také oblečení pro děti do cca 5 let. Z dalších věcí pak můžete koupit i těhotenské oblečení, hračky, knihy, kočárky, postýlky a vcelku vše, co se točí kolem miminek a dětí. Vstup bývá okolo 2 liber a ceny značkových věcí (např. Ralph Lauren, John Lewis, Lacoste, Gap, Monsoon, Jojo Maman Bebe,... ) za kus se pohybují od 50 pencí za bodíčko, pyžamko, kalhoty nebo svetřík. Já jsem na posledním mém lovu nakoupila cca 30-40 věcí za 25 liber a to jsem dokonce koupila i neopren pro svoji dceru za libru! Prodej trvá většinou pouze dvě hodiny, proto je dobré přijít na začátek a najít si ty nejlepší kusy, nicméně být na závěr je někdy také výhodné, protože maminky pak často sleví až na čtvrtinu ceny nebo i přidají některé věci zadarmo. Další dobrá rada - smlouvejte! V 90% totiž uspějete.

Zde najdete více informací v angličtině. A zde pak hledejte konkrétní prodejní akci.
Při vyhledávání můsíte zadat Post Code (Poštovní směrovací číslo) najdete ho na každé adrese vašeho hotelu, hostelu nebo ubytování...



Charity Shops neboli Sacond Handy

Pokud byste hledali klasické second handy jako v Čechách, budete hledat marně. Ve většině případů totiž použité věci najdete v Charity Shopech. Jsou to charity, kde zadarmo pracují dobrovolníci a prodávají věci, které dostanou od lidí z okolí nebo jiných zdrojů. Veškerý zisk pak jde na charitu podle toho, na co je tento obchod zaměřený. Nejznámější ale i nejdražší je Oxfam, dále je to pak Scope, The Salvation Army, Marie Curie Cancer Care, Brithish Heart Foundation, Cancer Research UK a mnoho dalších. V těchto všech můžete najít jak věci pro děti, dospělé, tak i knížky nebo hračky. Samozřejmě nikdy nevíte, na co narazíte a ne nutně tento obchod musí mít dětskou sekci. Existuje ale i charity shop zaměřený pouze na děti, který se jmenuje Bernardo's a Fara Kids. Moc pěkný je v Earlsfield nebo blízko Nottinhg Hill Gate. Ceny jsou nízké a v porovnání s českými secondandy bych řekla, že jsou často i levnější. Těchto obchodů existuje opravdu nespočet a najdete je v celé Velké Británii, určitě jsem na řadu názvů i zapomněla, kdo ví, nebojte se mě doplnit.




Car boot sales

Angličané tento zvyk milují! Pokud si přeložíte název doslova, přesně tak i to vypadá. Rodina naloží kufr auta věcmi, které nepotřebuje a chce prodat a vyrazí na parkoviště, které tuto akci pořádá. Levněji už opravdu nic sehnat nejde. Najdete tu opravdu všechno a rozhodně tento prodej není zaměřen jen na děti, ceny se smlouvají a při troše štěstí objevíte úplné poklady. Myslím, že by se tento prodej dal přirovnat k blešímu trhu.  Nejčastěji se car boot sales pořádají v neděli dopoledne a vstup se pohybuje od 20 pencí do 2 liber. TimeOut London doporučuje tyto jako nejlepší v Londýně a jejich doporučení bych určitě věřila.


Jumble Sales

Podobné prodeje jako pořádá NCT se nazývají Jumble Sale. Vstup je symbolický a můžete zde koupit věci pro děti téměř za nic. Je ale těžké (pokud nežijete v Londýně) takovou akci najít. Často totiž ani nebývá zveřejněna na internetu, najdete pouze letáček nebo nápis v místě, kde se koná. Nicméně pokud narazíte na tento název při návštěvě Londýna, určitě se zajděte podívat.


Online stránky Gumtree

Pokud máte víc času a hledáte konkrétní věc, zkuste se podívat na webové stránky Gumtree. Ceny jsou jasně dané a věc si musíte vyzvednout u prodávajícího. Často jsou tyto věci hodně rychle prodané, ale pokud opravdu toužíte po něčem za rozumnou cenu, hledejte právě zde. Oproti ebay na těchto stránkách často najdete levnější věci a můžete je vidět před tím, než zaplatíte.

Zapomněla jsem na něco? Prosím kdo má zkušenosti, poraďte i ostatním do komentářů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.